top of page
logo_finwel.gif
Writer's pictureHanneke van Onna

We focussen op symptoombestrijding, maar zelden op de oorzaak. Wat ligt er écht ten grondslag aan dat gedrag?

In onze maatschappij, en zeker in de zorg, zijn we vaak gericht op het aanpakken van gedrag. Dat wat zichtbaar is in de wereld:


Ja, er zijn veel situaties waarin we ons vaak richten op symptoombestrijding in plaats van op de onderliggende oorzaak:


-        Stress en burn-out: We leren technieken zoals meditatie of time management om stress te verminderen, maar onderzoeken zelden de diepere oorzaken van stress, zoals perfectionisme of onrealistische verwachtingen.

-        Dieet en gewichtsverlies: Veel diëten richten zich op het verliezen van gewicht door minder te eten of bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, in plaats van de emotionele relatie met eten en zelfbeeld aan te pakken.

-        Relatieproblemen: Koppels krijgen vaak communicatietips of leren ruzies te vermijden, maar de onderliggende dynamiek, zoals onopgeloste trauma's of gebrek aan zelfkennis, blijft onaangeroerd.

-        Chronische pijn: Pijnmedicatie en therapieën kunnen helpen om pijn te verlichten, maar vaak wordt niet gekeken naar psychologische of emotionele factoren die bijdragen aan de pijn, zoals stress of onverwerkte emoties.

-        Schoolproblemen: We geven kinderen bijles of meer huiswerk om hun prestaties te verbeteren, terwijl er zelden wordt gekeken naar onderliggende problemen zoals faalangst, een verkeerde leerstijl of sociale druk.

-        En mijn thema geldproblemen: We sturen mensen met geldproblemen naar de budgetcoach of geven een kasboekje om inkomsten/uitgaven bij te houden terwijl er niet wordt gekeken naar onderliggende mentale, emotionele of transgenerationele oorzaken van het ontstane geldgedoe.

 

We focussen op symptoombestrijding, maar zelden op de oorzaak.

Wat ligt er écht ten grondslag aan dat gedrag? En dit is nou precies waar de grootste en meest duurzame veranderingen plaatsvinden.

Ik vind het belangrijk dat wij professionals, wij die werken met mensen met geldzorgen, geldstress en geldproblemen weten wat er achter de lege bankrekening of de schuldencyclus ligt.


Tijdens de Workshop Money & Mind gaan we dieper in op de wortels van geldgedrag. We onderzoeken de emoties en overtuigingen die schuilgaan áchter financiële patronen van mensen, zodat je niet alleen het gedrag verandert, maar ook de onderliggende oorzaken aanpakt.


Ik hoop iedere HR, finance & healthcare professional op 6 november te zien tijdens deze masterclass.


So spread the word!

Serieus, dit is belangrijk!


16 views0 comments

Comments


bottom of page